Actuele informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19)

Coronavirus in Nederland

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebben, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus hebt. De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus. (kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl).

Heb je twijfels, ga dan niet naar je huisarts, de huisartsenpost of de Eerste Hulp toe vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Kijk voor meer informatie op: www.rivm.nl Hier vindt u de meest recente informatie en antwoord op heel veel vragen.

Neem pas telefonisch contact op met je huisarts, de huisartsenpost of de lokale GGD als je écht alle onderstaande vragen met JA kunt beantwoorden:

  • Ik heb koorts (ten minste 38 graden Celsius) én ik heb tenminste één van de volgende verschijnselen:
    hoesten en/of kortademigheid
    EN
  • mijn klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio waar het coronavirus wijdverspreid is. Denk hierbij aan China, Iran, Singapore, Zuid-Korea en Noord-Italië.
    OF
  • Mijn klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde corona virusinfectie.

De huisarts overlegt indien nodig met de GGD of verder onderzoek nodig is.

Houd er rekening mee dat de wachttijden aan de telefoon bij de huisarts en huisartsenpost momenteel langer zijn dan u gewend bent.

Wat kun je zelf doen om besmetting te voorkomen?
 De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:
1. Was je handen regelmatig
2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
3. Gebruik papieren zakdoekjes

Klik hier voor de laatste stand van zaken (actuele informatie RIVM)

Vragen over specifiek het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351.

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vind je op Rijksoverheid.nl.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *